Амбијентална настава

Већ дужи низ година се у Основној школи ,,Браћа Рибар“ Доња Борина одржава амбијентално-интегрисана настава. Ове школске године, настава се реализовала у уторак, 11. октобра. Одељења првог, другог, трећег и четвртог разреда, радосно су дочекали прилику да кроз интеракцију са другарима, учитељима и околином изразе своје идеје и креативност и науче да повезују градиво из више наставних предмета.

Ученици другог разреда су у природном окружењу разговарали су о играма које су некад биле омиљене међу чобанима, али и ђацима. Разговарали су о правилима некада и сад, о значају примене правила у породици, школи, на улици, а посебно у игри и заједнички живот у групама.

Затим су ученици првог разреда имали задатак да прикупљају биљке, да их посматрају, уочавају и  прикупљене биљаке и друге природне материјале из непосредног окружења (лиске, цветови, гранчице, каменчићи, ораси, жир, лешник и др.). Након тога су добили задатак да формирају скуп од прикупљених природних материјала и на тај начин да обнове појам скупа, елемента и члана

Временске прилике су погодовале часовима амбијентално-интегрисане наставе. Ђаци су научили неке нове игре, уиграно одиграли игре које су већ знали, али је за посебну похвалу дословно усвајање правила игре, што је и био један од циљева наставе. Подсетили су се и учених правила боравка у природи, прикупљање отпада и бацања у контејнер, не уништавање живог света околине, већ боравити у природи, уживати и оставити и другима да уживају. Нису изостала ни научена саобраћајна правила, као ни јасна и прецизна ученичка упуства за учење нових игара (куће, кликери, жмурка, шуга…).

1 thought on “Амбијентална настава”

  1. I not to mention my buddies came digesting the nice helpful tips found on your site and then the sudden I got a terrible feeling I had not thanked you for those strategies. All of the boys ended up so stimulated to study them and now have in actuality been making the most of those things. Many thanks for being considerably considerate and then for considering variety of nice issues millions of individuals are really needing to understand about. My personal honest apologies for not expressing appreciation to you earlier.

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *