Поступак код појаве случајева инфекције код ученика у школама

У ситуацијима када се појаве случајеви инфекције вирусом SARS-CoV-2 код ученика, родитељ о томе обавештава школу.

У колико се у једном одељењу појаве два или више случајева инфекције, директор школе организује рад у школи према следећим инструкцијама:

  • Уколико се ради о одељењима са 16 или мање ученика, након појаве три оболела ученика у одељењу прелазак на трећи модел у трајању од 10 календарских дана се налаже само за то одељење.
  • У колико се ради о одељењима са 17 и више ученика, након појаве два случаја, то одељење се дели на две групе и наставља рад по другом (комбинованом) моделу наставе. На групе се потом примењује поступак за одељења са 16 и мање ученика, односно након појаве нова три оболела ученика у групи прелазак на трећи модел у трајању од 10 календарских дана се налаже само за ту групу.
  • Уколико применом раније прописаних критеријума и даље постоје елементи за разматрање преласка на трећи модел наставе целе смене или целе школе, директор, без одлагања, обавештава надлежну школску управу и територијално надлежни институт/завод за јавно здравље, који процењује ситуацију, утврђује епидемиолошке ризике и доноси коначну одлуку о којој обавештава школу.

Подаци из надзора указују да постоје случајеви да ученици са симптомима респираторне инфекције (кашаљ), чак и кад имају потврђене случајеве инфекције у породици, долазе у школу, притом чак и не примењујући мере личне заштите и тиме представљају висок ризик за заражавање особа са којима долазе у контакт у школи и ван ње. Препоручује се управама школа и наставницима да апелују на родителе да децу са СИМП“ГОМИМа не упућују у школу док не прође период изолације, односно карантина ако су у питању контакти потврђених случајева у породици.

Имајући у виду доминантну трансмисију делта варијанте SARS-CoV-2, која може узроковати оболевање од COVlD-19 и код особа које су претходно прележале ову болест и код вакцинисаних особа неопходна је употреба заштитних маски за све запослене, укључујући и особе које су потпуно вакцинисане против COVID-19 и особе које су прележале COVID-19.

Тим препоручује употребу заштитних маски за све ученике и све време током боравка у школи. За ученике који из здравствених разлога не могу да носе маске (нпр. бронхијална астма или где постоји други здравствено оправдан разлог) о томе може да се изјасни било који педијатар који познаје здравствено старье детета и има увид у медицинску документацију. У колико је било ко од ученика спречен да носи маску током боравка у школи, потребно је водити рачуна да сви остали ученици и запослени који са тим учеником/ученицом деле радни простор или долазе у блиски контакт на други начин, све време носе маске чиме се смањује ризик за заражавање. У тој ситуацији посебно .је важно да школа обезбеди појачане све друге прописане заштитне мере. Овај изузетак могуће је применити на захтев родитеља и искључиво уз приложено мишљење лекара.

С обзиром на то да су током надзора уочени значајнији ризици за заражавање ученика и запослених у њиховим активностима ван школа, препоручује се родитељима, ученицима и запосленим у школама да строго и доследно примењују мере личне заштите од инфекције како у школи, тако и ван школе. Посебно је важно избегавати масовна окупљања у затвореном и на отвореном простору, нарочито уколико се током окупљања не примењују прописане мере личне заштите.

1 thought on “Поступак код појаве случајева инфекције код ученика у школама”

  1. Thank you for all of the labor on this site. Betty takes pleasure in setting aside time for internet research and it’s really easy to see why. We all learn all of the powerful medium you deliver practical techniques on this website and therefore encourage response from visitors on the concern and my princess is certainly starting to learn a lot. Have fun with the remaining portion of the new year. Your conducting a useful job.

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *