Ученици ОШ „Браћа Рибар“ обележили Европски дан језика: Учимо и славимо језичку разноликост!

Ученици наше школе од петог до осмог разреда обележили су Европски дан језика у организацији наставнице француског језика Сузане Средојевић, школског библиотекара Гордане Враћевић и наставнице енглеског језика Милене Суботић у петак 04.10.2024. Наставница француског језика је присутним ученицима објансила како се користе речници страних језика који се налазе у нашој библиотеци.

Овом приликом су се ученици информисали о значају  прослављања Европског дана језика и језичкој разноликости Европе. Потом су погледали кратак видео под називом Parler une autre langue како би развили свест о значају учења и изучавања страних језика. На крају су учествовали у квизу у коме је задатак био да ученици, на основу натписа на фотографији, погоде из које европске државе потиче фотографија.

Након тога, ученици су се представљали на француском, енглеском, украјинском и руском језику. Низали су се поздрави на различитим језицима, јер су ученици били мотивисани да науче нове речи и изразе. Једна група ученика је радила пано на француском језику о Европском дану језика, пар ученика је исписивао поздраве на различитим језицима, неки су исписивали реченицу Волим те на различитим језицима.

На питање наставнице француског језика која им је реч најтежа у неком страном језику, ученици који су се доселили из Русије рекли су да је то реч ђак у српском језику (у почетку су је изговарали као џак, те су ђаци били џаци или џакови).  Тако да се ово дружење и причаоница одвијала у пријатном амбијенту и веселој атмосфери. Сви наши радови презентовани су у холу школе.