Јурица Рибар

Јурица Рибар

Рођен је 26. мартa 1918. године у Ђакову. Млађи је син је познатог хрватског и југословенског политичара др. Ивана Рибара. Његов старији брат био је Иво Лола Рибар, једна од организатора и предводника омладинског револуционарног покрета у Југославији, а за време Народноослободилачке борбе једног од организатора Уједињеног савеза антифашистичке омладине.

Године 1938, као млади сликар био је један од оснивача групе „Десеторица“, Учесник је Народносолободилачке борбе од 1941. године. У ослобођеном Ужицу, у јесен 1941. године био је, заједно са Јованом Марковићем, уредник „Омладинске борбе“, органа ЦК СКОЈ-а.

Јурица је био тешко рањен октобра 1943. године прилком борбе Четврте пролетерске црногорске ударне бригаде са четницима и Италијанима, за одбрану ослобођеног Колашина. Као тешки рањеник пребачен је у село Требаљево, у кућу породице Ракочевић, где је убрзо потом преминуо, 3. октобра 1943. године.

Најпре је био сахрањен у Требаљеву, а потом су после рата, по жељи његовог оца, његови посмртни остаци пренесени у родно Ђаково.

(назад)