„Отпад је проблем свих нас!“

У оквиру пројекта „Шта нам вода доноси?“, финансираног од стране Општине Мали Зворник, који се бави проблемом отпада у рекама на подручју општине, одржане су едукативне радионице за ученике, под радним насловом „Отпад је проблем свих нас“. Радионице, у којима су осим ученика учествовали и њихови родитељи, одржане су у четвртак, 15. децембра, у основним школама у Доњој Борини и Радаљу.

Тематске радионице за ученике нижих разреда и њихове родитеље одржане су у циљу указивања на веома изражен проблем плутајућег отпада у реци Дрини и њеним притокама и подизања нивоа еколошке свести деце и родитеља о потреби смањења отпада и значају рециклаже.

У оквиру радионица реализованих од стране чланова пројектног тима Удружења грађана „Грађански савет општине Мали Зворник“, које имплементира пројекат, ученицима је на јасан и сликовит начин представљен појам отпада, његово настајање, време потрено за разградњу према врсти отпада, као и проблеми који се јављају услед неадекватног управљања отпадом.

Чињеница да се предмети од неких врста материјала, уз мало маште и воље, лако могу преуредити и поново употребити, уз напомену да је то једно од неколико правила на којима почива брига о животној средини, искоришћена је као кључна порука радионица, у чијем практичном делу су ученици заједно са родитељима различите врсте отпада претварали у новогодишње украсе за јелку.

За израду украса коришћене су пластичне флаше, старе сијалице, тканина, новине и други папир, картон, стиропор и слични материјали, који најчешће, након своје основне употребе, заврше као отпад.

Ученици школа у Радаљу и Доњој Борини током радионица показали су висок степен знања о важности правилног односа према животној средини и томе да не морају баш сваки отпад одмах бацити, односно да је рециклажа веома важан сегмент у поступању са отпадом.

У оквиру радионица, ученици су направљеним предметима окитили новогодишње јелке, које су им чланови пројектог тима поклонили том приликом и које ће допринети ширењу празничног духа у школама . Успешан рад овековечен је на фотографијама, које ће се ускоро наћи на сајтовима школа и подсећати на лекцију о важности очувања и заштите животне средине.

У оквиру пројекта „Шта нам вода доноси?“, чију реализацију је омогућила Општина Мали Зворник, припремљене су и одштампане публикације за ученике са кључном поруком: „Отпад је проблем свих нас!“.

Затворено за коментаре.